Gabriellas svenska och engelska

Att använda språkvalstiden till läsning av olika typer av texter
Jag undervisar i svenska, svenska som andraspråk och engelska och eftersom jag är på högstaiet så innebär det många gånger att ämnet "Svensk/engelska" eller "Fördjupning sv/eng" hamnar på mitt schema. Jag tycker verkligen om att undervisa i språk eftersom det är så otroligt brett och varierande, det är egentligen bara jag själv som lärare som sätter gränsen för vad vi ska arbeta med och hur. 
 
Problemet eller utmaningen är just de där grupperna som har sv/eng som språkval istället för moderna språk. Det är oftast elever som av en eller annan anledning har valt bort att läsa ytterligare ett språk vilket verkligen blir en utmaning för mig som lärare. Jag har undervisat i dessa grupper de flesta läsår och jag tycker överlag att det fungerar ganska bra, med rätt förutsättningar. En av de förutsättningar ä att du själv undervisar eleverna i andra ämnen (gärna svenska och/eller engelska) eftersom du då har koll på vad eleverna behöver arbeta med och enkelt kan göra fördjupningar i de arbetsområden som ni arbetar med på de andra lektionerna. 
En annan förutsättning är att du som lärare försöker att använda tiden på ett bra sätt och skapa uppgifter och lektioner som är givande för eleverna. Under det här läsåret har jag åk 9 i sv/eng och fördelen för mig är att jag vanligtvis undervisar eleverna i både svenska och engelska. Därför har vi mycket tid till att verkligen fördjupa oss i det vi behöver fördjupa oss i. 
 
Mycket tid har lagts på att LÄSA olika typer av texter. De senaste veckorna har vi arbetat med bland annat låttexter, faktatexter och noveller. 
 
Den första uppgiften som handlade om låttexter utgick ifrån Molly Sandéns låt "Det bästa kanske inte hänt än" och Danny Saucedos tolkning av "Du vet att jag gråter". Jag läste en text i taget högt och eleverna fick fundera över om det var en tjej eller kille som hade skrivit och vad vissa textrader egentligen betyder. T.ex:
 
Vi siktade mot rymden
Vi fastna ibland molnen
Och jag vill stanna kvar här nu
Men du vill hitta vägen ut
 
Eleverna hade många intressanta tankar kring detta och vi fick bra diskussioner. När jag hade läst upp båda texterna för eleverna berättade jag vilka det var som hade skrivit texterna och kopplingen mellan dem. En fördel här var att jag LÄSTE texterna istället för att eleverna fick lyssna på låtarna eftersom upplever att de fick en annan känsla av själva texten. 
 
Genom att läsa texterna och sedan prata om textförfattaren fick vi också till ett bra sätt att koppla ihop upphovsman och verk. 
 
Faktatexten som jag läste högt handlade om Steve Irwin (med koppling till att vi arbetat med Australien på engelskan) och finns i boken Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda. Jag fick låna boken av mina kollegor på F-6 som arbetat med texterna i alla sina klasser men den fungerar minst lika bra att använda på 7-9! Före jag läste texten fick eleverna ett papper med bilder som hänger ihop med Steve och de fick förutspå vad texten skulle handla om utifrån bilderna. 
 
De fick också en tankekarta där de skulle fylla i stödord från texten som jag läste högt. Jag läste texten två gånger så de fick fylla på om de ville. Därefter gick vi en runda i klassrummet där alla fick berätta om något som de fyllt i på sin tankekarta. Allt detta var på svenska och för att få in lite engelska också använde vi sidan biography.com där det finns ganska enkel information om många olika kända personer (bland annat Steve). 
 
När det kom till noveller som vi arbetade med förra veckan hade jag valt ut "Den första kärleken" av Tage Danielsson eftersom det är en fin text och att den har ett väldigt oväntat slut. Under tiden som jag läste stannade vi och jag ställde frågor till texten som:
 
- Vilket land tror ni att novellen utspelar sig? Hur vet ni det?
- Hur gamla är personerna? Varför tror du det?
- Hur känner sig personerna? 
- Vad betyder "våren vidgade deras hjärtan"?
 
Eleverna hade väldigt intressanta och bra svar utifrån sina referensramar samt novellens titel och därför är själva slutet så bra eftersom det är otroligt oväntat! Här finns novellen om du vill läsa den.
 
Den andra novellen (som jag faktiskt hittade förra veckan!) är Maskrosen av Margit Bethlen som verkligen grep tag i mig direkt. Dels för att den är lite vemodig med pojken som inte har någonting, och blir så besviken över att maskrosen försvinner och dels för att man kan göra många analyser av texten. 
 
Under tiden som jag läste så stannade jag ofta upp och vi diskuterade ord som kunde vara svåra att förstå för eleverna (majoriteten läser SvA). Eleverna fick också frågor som:
 
- Var utspelar sig novellen?
- Hur bor pojken? Vilken typ av område är det?
- Vad var hans erfarenhet av naturen? Vilka ledtrådar får vi till det?
- Varför är maskrosen så viktig för honom?
- Varför blir pojken så ledsen när gubben blåser på maskrosen?
- Vad är novellens budskap?
 
Vi pratade också om vad maskrosen kan symbolisera och om en maskros är en fin blomma eller ogräs. Det finns mycket symbolik i texten som verkligen är värt att ha djupare analyser av. Mina elever gillade texten, men det krävdes också en del gemensamt arbete med den. Det är det som verkligen är fördelen med språkval; du har TID och MÖJLIGHET att verkligen fördjupa dig och göra någonting riktigt bra av timmarna du har! Använd tiden till läsning. 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress