Gabriellas svenska och engelska

Muntligt framförande
Muntlig presentation
 
 
När du ska göra en muntlig informerande presentation är det viktigt att tänka på hur du presenterar. Man kan säga att en muntlig presentation består av tre delar:
 
 
Inledning: Här presenterar du ditt ämne så att de som lyssnar förstår vad du presentation kommer att handla om. Inledningen ska väcka intresse och introducera ämnet för åskådarna!
 
Jag har valt att prata om en av mina idoler som heter ……. Jag tycker att hon är en bra förebild för unga tjejer och hon inspirerar mig på många sätt.

 

Huvuddel: Här är själva presentationen, alltså det du ska berätta för dem som lyssnar.

 

….. är en svensk bloggerska som jag tycker är väldigt bra. Hon är … gammal och kommer från Sverige. Andra frågor som kan vara bra att svara på (om du berättar om din idol):

 

Vad gör hon/han?

Vad är hon/han mest känd för?

Vad har han/hon gjort tidigare?

Varför är han/hon din idol?

 

Avslutning: I avslutningen avrundar du och knyter ihop presentationen. de som lyssnar ska förstå att presentationen börjar gå mot sitt slut.

 

Avslutningsvis så tycker jag att … är en bra förebild och en riktig kämpe. Hon visar att alla kan lyckas med precis vad de vill. Det handlar bara om att våga!

 
 
Viktiga saker att tänka på när du presenterar:
 

- Ha en tydlig inledning.

- Prata tydligt och inte för snabbt så de som lyssnar hänger med i din presentation.

- Var tydlig och tänk på alla kanske inte vet någonting om just ditt ämne. Förklara så alla förstår!

- Undvik att ha ett papper med en färdig text som du läser utantill. Använd stödord eller en tankekarta. Om du är nervös kan du göra en Power point, använda ett filmklipp, visa bilder eller måla på tavlan för att "ta bort" allt fokus från dig.

- Tänk på att ha ögonkontakt med dem som lyssnar. 

- Ha en avslutning som sammanfattar och ”knyter ihop” din presentation.