Gabriellas svenska och engelska

Läsning på ett nytt sätt
På Sylteskolan där jag jobbar har vi ett sk läspass i veckan på svenskan. 40 minuter där vi högläser tillsammans med eleverna, jag läser alltså högt och eleverna följer med i varsitt eget ex eller bara lyssnar när jag läser. 
 
Jag har ibland valt att läsa annat än hela romaner och har försökt att variera mellan noveller och kortare utdrag ur skönlitteratur emellanåt. Vi har också lyssnat på ljudböcker som t.ex. SMS från Soppero när vi hade temat minoritetsspråk. Överlag gillar jag att tänka teman och försöker att hitta litteratur som passar in i det tema som vi arbetar med för tillfället. När eleverna har skrivit levnadsskildringar (som jag har skrivit om tidigare) så läser vi både Anne Frank och Jag är Zlatan för att få mer en självbiografisk upplevelse. 
 
En sak som jag också försöker att tänka på är att hitta litteratur som på något sätt berör och väcker tankar hos eleverna. Jag tycker att vi måste jobba mer normkritiskt i skolan eftersom det är en del av vårt uppdrag och därför läste vi boken Villig av Christina Wahldén för några år sedan då kommunen var snäll och köpte in en klassuppsättning av den boken. Just då arbetade vi tillsammans med Trollhättans jämställdhetsstrateg och hade ett genusprojekt. 
 
Jag upplever att boken fungerade bra då och därför ville jag läsa den med mina nia som jag har fått ta över i år. Så jag hörde av mig till kommunen och fick låna boken igen. 
Denna gång ville jag arbeta på ett annat sätt och försöka få eleverna mer delaktiga och också få in ett mer kooperativt lärande. Så med inspiration från Jenny på Wendes blogginlägg om hemgrupper och expertgrupper så gjorde jag på liknande sätt med 9D. 
 
Mitt upplägg ser ut så här:
- Varje lektion startar med att jag läser högt ett eller två kapitel och sedan får eleverna fortsätta läsa själva. Det handlar om ca 20 sidor per lektion och eftersom boken är relativt lättläst har det fungerat väldigt bra. Jag har också lagt in på Instagram hur jag gör för att  veta om de läst klart eller inte 
- När de är klara eller när det är 15 minuter kvar tar de fram sin dator och svarar på tillhörande fråga som hänger ihop med de sidor som de har läst. Frågorna är mer övergripande och är av typen:
 
Hur skulle du beskriva boken än så länge? För vem skulle boken passa bra? Varför?
 
Hur är din karaktär som person?
 
Berätta om någonting bra som din karaktär har gjort? Vad kunde hen ha gjort annorlunda?
 
Eleverna skriver alltså svar på en fråga varje lektion. 
 
- Den fjärde lektionen var en "Expertgruppslektion" där de som har samma karaktär satt roch diskuterade "sin" karaktär. Därefter fick de möjlighet att komplettera sina egna tankar i dokumentet som de påbörjat tidigare där de skrivit ner sina egna tankar föregående lektioner. 
 
- Tanken är också att expertgrupperna så småningom ska sitta i sina hemgrupper och kunna berätta om sina karaktärer för de andra i hemgrupper som har andra karaktärer. 
 
Jag har valt detta upplägg dels för att variera läsupplevelsen och för att eleverna ska få öva på att samarbeta, delge sina tankar för andra och på att sätta sig in i andra människors perspektiv. När de dessutom "bara" behöver hålla koll på en karaktär som blir läsupplevelsen en annan än om de skulle få frågor om ALLA karaktärer i boken. 
 
I boken Villig har jag valt karaktärerna:
 
Edvin 
Nora
Ida
Tuva (och till viss del lillebror Jakob)
 
Kika gärna in på Jennys blogg om ni är intresserade av hemgrupper och expertgrupper!
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress