22 januari 2019
En av mina absoluta favoriter är SKRIVMALLAR eller STÖDSTRUKTURER när eleverna ska producera egna texter. Jag tycker att det underlättar enormt både för mig som lärare men framför allt för eleverna som lättare kommer igång med sina texter. Jag har fått höra att det kanske inte alltid är bra eftersom det gör att eleverna inte "lär sig att skriva" själva men jag ser det snarare som att det är som en instruktion.
Precis som när man ska sätta ihop möbler och behöver en bruksanvisning eller instruktioner för hur man ska göra så anser jag att skrivmallar fungerar på samma sätt. Sedan behöver ju eleverna inte använda skrivmallen om de inte vill MEN den finns där som startskott för hur de ska skriva.
När jag gjorde min första mall för levnadsskildring för 5 år sedan så märkte jag att eleverna kom igång med sitt skrivande betydligt snabbare än de gjort tidigare när de inte fått några "börjor" eller startmeningar. För jag upplever att de flesta elever tycker att just början är svårast. Sedan dess har jag försökt att göra skrivmallar för de flesta texttyper som vi har arbetat med i svenskan.
Jag har tidigare lagt ut Börjor för berättande texter som kan vara bra vid t.ex. novellskrivande. Ett annat bra tips när det gäller noveller är att ge eleverna en rubrik som deras novell ska ha. Jag har bland annat använd "Jag vill aldrig mer". Det var väldigt kul att se hur olika texterna blev beroende på vem som hade skrivit texten och att bara fyra ord kan tolkas på så otroligt många olika sätt! Jag har också gett eleverna en struktur med uppbyggnaden av novell som de enkelt att följa rutvis för att enkelt få till uppbyggnaden av en berättande text.
I sjuan brukar vi arbeta med insändare och den stödmallen har fungerat jättebra bland eleverna. I samband med insändare (som är en del av temat "Medier") så skriver de också en nyhetsartikel som det finns självklart också finns en mall till.
Jag har också gjort en mall för resonerande texter och i det fallet gjorde vi ett ämnesövergripande arbete svenska/SO med temat sociala medier men det går enkelt att byta ut orden så det passar det ämne som ni arbetar med. Här finns en mall för argumenterande eller förklarande text.
Andra mallar jag har gjort är för förklarande och resonerande text och en jämförande text för litteraturhistoria. Den går att byta ut mot andra ämnen såklart så det passar bättre för er!
Här finns också en för instruktion och en för recension.
Förutom dessa skrivmallar som eleverna får så har jag också satt upp mängder av affischer i klassrummet som jag har gjort i Canva. T.ex med sambandsord som de kan använda sig av för att utveckla sina texter och hitta nya ord för att variera sitt språk.

0