Gabriellas svenska och engelska

Läsa mellan raderna - Think Aloud
Förra året tog jag över en åk 9 och de upplevde att det var lite svårt att läsa mellan raderna eftersom de inte hade övat speciellt mycket på det. Så vi diskuterade mycket vad som är skillnaden mellan sådant som kan läsas:
 
- På raderna
- Mellan raderna 
- Bortom raderna 
 
För att eleverna skulle förstå hur det fungerade så  modellerade jag metoden "Think Aloud" för att få eleverna att förstå själva tanken med hur frågor kan hjälpa dig att bearbeta och bemöta en text. Jag läste alltså en text högt för dem och gav dem också varsin kopia på texten så de hela tiden kunde hänga med när jag läste högt. Under tiden som jag läste ställde jag också frågor till texten. Texten som jag använde hittade jag ur ett gammalt texthäfte för NP svenska åk 9 (2012). Texten heter "Från och med Oskar Linnros" och finns att hämta på sidan Ungdomar.se. Jag visar ett exempel nedan hur jag arbetade med att ställa frågor till texten. Det som är i rött var det som jag markerat i elevernas kopia av texten för att de skulle se vilken del som jag ställde frågor på).
 
"I våras släppte Oskar Linnros det som skulle komma att bli sommarens stora popsnackis. De nakna texterna och luftiga melodierna som utgör debutalbumet "Vilja bli" har fått såväl kritiker som publik att jubla, och han rör vid hjärtan i vartenda skrymsle av vårt avlånga land. Varför? Hur vet vi att han har berört hjärtan i hela Sverige? Min egen stormiga relation till Oskar började på parkbänkar, avslutades i ett gult kedjehus och återupptogs i ett rödbrunt lägenhetskomplex." När var detta? 
 
(...) 
 
Drygt tre år senare har jag flyttat till Sveriges största stad. Hjärtat är ännu lite äldre och har samma ”på liv och död”-inställning till musik, men det har aldrig varit riktigt samma sak. Hur huvudlöst jag än älskar Markus, Mando och min gudabenådade Håkan så har det aldrig varit samma sak. Vilka är Markus, Mando och Håkan? Varför har det aldrig varit samma sak? Kanske för att jag växt upp, kanske för att jag flyttat från orten där livet inte känns så stort eller kanske för att Snook helt enkelt var något annat. Något mer än musik. Vad skulle det vara mer än musik i så fall? Därför är det minst sagt omvälvande när jag en morgon slår upp DN På stan och möts av det här: 
 
När jag hade modellerat  med exempel på frågor som man kan ställa sig till en text var det eleverna själva som skulle göra samma sak. De fick arbeta parvis och ställa ännu fler frågor till texten. Frågorna skrevs sedan ned på Post it-lappar och sattes upp på White board-tavlan. 
 
Gemensamt gick vi därefter igenom frågorna och gjorde tre kolumner på tavlan. En för varje kategori av frågor: 
 
- På raderna
- Mellan raderna 
- Bortom raderna 
 
I de flesta fall var eleverna överens om var frågorna skulle placeras men ibland uppkom diskussioner om en fråga kunde läsas mellan raderna eller bortom raderna. I de diskussioner fick vi också en djupare och bredare förståelse för hur textförfattaren faktiskt kan ha menat med ett uttryck. 
 
Jag anser att detta är ett bra sätt att modellera och fördjupa förståelsen för texter. Det är också ett sätt att angripa dem när det kan vara svårt att förstå innebörden och behöver bearbeta texter från olika perspektiv. 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress