Gabriellas svenska och engelska

Frankenstein och skräckromantiken
Det här är första året på länge som jag inte jobbar med ett av mina favoritprojekt i åk 9, nämligen Frankenstein och skräckromantiken som jag vanligtvis genomför veckan före höstlovet. Jag tycker att det passar bra före Halloween och eftersom jag gärna delar upp litteraturhistorians olika epoker och arbetar med dem lite utspritt under åk 7-9 så har det fallit sig naturligt att just romantiken och skräckromantiken har hamnat i åk 9. 
 
Själva projektet startar med en Power point  som handlar om skräckromantik, Mary Shelley och boken om Frankensteins monster. Det är en väldigt sammanfattad version där även upplysningen och romantiken tas upp och tanken är att eleverna ska få lite bakgrundskoll på tidsperioden och boken före vi faktiskt börjar läsa. 
 
Själva bokläsningen innebär högläsning där jag läser den lättlästa versionen av Frankensteins monster högt för klassen. Den versionen som jag har är inte ens på 100 sidor och inte speciellt mycket text så det tar inte allt för lång tid att läsa hela boken. Eleverna brukar också uppskatta att få lyssna, slappna av och bara njuta!
 
Efter läsningen så får eleverna arbeta med några frågor som handlar om boken och en del av frågorna berör mer tidsepokerna som vi gått igenom i Power Pointen. Huvudsakligen så handlar frågorna mer om moral och etik och till viss del värderingar eftersom Frankenstein ur ett modern perspektiv kan tolkas utifrån var vi drar gränsen för vad människan bör göra och inte. Vi påverkar världen och människor på många olika sätt i dag och en del saker som forskningen bidrar med är positivt men är verkligen allt positivt? Frågorna hittar du här!
 
När eleverna har svarat på frågorna så vill jag att de sätter sig parvis och diskuterar vad de har kommit fram till. Framför allt på frågorna 5-8 där fokus ligger på deras egna tankar och åsikter. Därefter diskuterar vi i helklass vad de kommit fram till i sina par. Om man vill kan man också arbeta med Textkopplingar  för att öva eleverna på det, vilket jag upplever kan vara ganska svårt för många. Åtminstone till en början innan de har vant sig vid att tänka på det sättet och försöka använda olika kunskaper och koppla ihop dem. 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress