När du skriver en resonerande text kan du tänka dig lite som en tennismatch där du har ett ämne som du "skjuter fram och tillbaka" som en tennisboll. Till skillnad mot en argumenterande text där du ska ta ställning för eller emot någonting ska du i en resonerande text belysa ett ämne ur olika perspektiv.
Du ska alltså ha med både för- och nackdelar.
Precis som andra texter som består en resonerande text av tre delar:
Inledning: Du presenterar ämnet som du ska resonera kring. Gärna med en bakgrund kring ämnet så läsaren får lite information som kan vara bra att ha.
Huvuddel: Här kommer dina argument där du har med både för- och nackdelar kring ämnet. Du kan också ha med en personlig upplevelse kring ämnet där du berättar om något som du själv har upplevt.
Avslutning: Avrunda och knyt ihop säcken. Det kan du göra genom att återkoppla till din inledning.
Jag brukar alltid ge eleverna en skrivmall för resonerande text (senast var ämnet sociala medier) men den går att göra om till andra ämnen också. Tidigare år (2015) hade vi ett ämnesövergripande arbete mellan svenska och So där eleverna skulle resonera kring för- och nackdelar med att alla flyktingar fick komma till Sverige. Här hittar du ett elevexempel från åk 8.
Här finns också en mall med sambandsord som kan vara bra att använda vid resonerande eller argumenterande texter för att variera ditt språk!
0