Gabriellas svenska och engelska

Texttyp: Debattartikel
 

 

Debattartikel

 

I en debattartikel ska du debattera om någonting som du tycker är viktigt. Det kan vara alltifrån abort, skoluniform eller kloning. Det är viktigt att du faktiskt TYCKER någonting och TAR STÄLLNING FÖR eller EMOT. Detta gör du genom att framföra flera olika argument som stödjer din tes (alltså det du tycker).

 

Hur är debattartikeln uppbyggd?

Rubrik: I rubriken presenterar du din tes. Det ska vara lätt för läsaren att förstå vad artikeln handlar om och vad du tycker.

 

Ämne och bakgrund: I inledningen presenterar du ämnet som du ska skriva om. Ett bra sätt att presentera ämnet är att ge en kort bakgrund till varför du skriver artikeln.

 

Tes och argument: I debattartikeln driver du sedan din tes. För att övertyga läsaren om att du har rätt presenterar du olika argument som förklarar varför du tycker som du gör.

 

Det finns olika typer av argument som du kan använda, men de argument som passar bäst i en debattartikel är argument som bygger på fakta. De kallas sakargument.

Du kan också presentera motargument till din åsikt, och sedan bemöta dem. Ibland kan det faktiskt vara bra att erkänna att det finns bra motargument, men att dina argument är bättre!

 

Struktur: Din debattartikel blir tydligare om du presenterar ett argument i taget. Skriv därför varje argument i ett nytt stycke. Då blir det lätt för läsaren att hänga med. Börja med att presentera de argument som stöder din tes. Sedan kan du komma med motargument mot din tes och bemöta dem.

 

Fundera också på vilket som är ditt viktigaste argument. Placera det först eller sist i din argumentation!

 

 

Referat: För att dina argument ska kännas trovärdiga behöver du berätta var du har fått din information ifrån. Har du läst det i en bok eller i en annan debattartikel? Har du tagit del av en undersökning eller lyssnat på en expert i frågan?

I en debattartikel är det vanligt att man redovisar källor genom referat. Det betyder att du sammanfattar en kort avsnitt från källan med dina egna ord.

 

Uppmaning eller slutsats: I slutet av debattartikeln upprepar du din tes och/eller dina bästa argument. Få gärna med en slutsats eller uppmaning.

 

Sakligt innehåll: I debattartikeln är det viktigt att innehållet är sakligt. Det betyder att det du säger är sant. Undvik därför överdrifter eller lögner.

 

Formellt språk: Språket i din debattartikel ska vara formellt. Undvik därför slangord eller ord som känns väldigt vardagliga. Det blir lättare för läsarna att ta dig på allvar och uppfatta dig som seriös om du använder ett formellt språk och ordval.

 

Språkliga knep: Även om din text ska vara saklig och formell är det viktigt att den blir intressant att läsa. Du kan därför använda dig av språkliga knep. Några exempel på språkliga knep är liknelser, metaforer och upprepningar.

 

Vi anser att det måste erbjudas…

… vi måste komma åt…

Vi kräver också…

 


Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress