Gabriellas svenska och engelska

Att tänka på inför NP - skrivuppgifter
Det finns saker som är viktigt att tänka på när du ska göra den skriftliga uppgiften i Nationella proven.
 
Innan du börjar skriva:
 
- Gör en tankekarta eller mindmap för att sortera dina tankar. Det är lättare att strukturera texten om du har gjort en bra planering FÖRE du börjar skrva.
- Läs igenom instruktionerna! Vad är det för uppgift som efterfrågas? Är det en krönika? En debattartikel? Ska det finnas en specifik rubrik? 
 
 
Tre aspekter som bedöms:
 
- Språk: Hur är språket i din text? Bra stavning? Varierat ordförråd?
- Innehåll: Hur är innehållet? Är det "rätt" innehåll för uppgiften?
- Struktur: Följer texten en röd och tydlig tråd? Här har du en fördel med att börja med en tankekarta! Det är lättare att få en röd tråd om du har sorterat och organiserat tankar före du skriver.
 
 
Andra saker att tänka på:
 

Styckeindelning:

En del elever använder sig av hybridstycken och att kan dra ner bedömningen. Ett hybridstycke är att man blandar blankrad med nyrad i samma stycke. Bestäm dig för om du ska använda blankrad (hoppa över en rad) ELLER göra indrag. 

 

Struktur:

Det är viktigt att det man skriver om hänger ihop. Det underlättar om man skriver en tankekarta först för att kunna sortera i vilken ordning styckena ska komma.

 

Utveckla meningarna:

Du behöver variera meningslängden med både korta och långa meningar. För att göra meningar längre kan du använda bindeord (och, men, eftersom, också, därefter, eller, därför att...) eller skiljetecken som kommatecken, semikolon och kolon. 

 

Ordförråd:

Försök att inte upprepa samma ord för många gånger i din text. Hitta istället synonymer eller formulera dig på ett annat sätt så du inte blir tjatig. Du kan också använda dig av liknelser eller metaforer för att få ett mer målande språk. Försök också att hitta din egen personliga stil!

 

Utveckla ditt resonemang:

För att en text ska bli rolig och intressant att läsa kan man behöva utveckla sitt resonemang. Du kan göra det genom att ställa retoriska frågor som du sedan besvarar. Glöm inte att förklara VARFÖR du tycker någonting. Det räcker oftast inte med att bara skriva att: "Det är roligt att spela fotboll." Förklara VARFÖR det är roligt!

Du kan också använda dina egna erfarenheter som exempel, eller genom fakta. På så sätt kan du se saker ur olika perspektiv! 

 

 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress