De senaste veckorna har vi arbetat med litteraturhistoria och vi har gått igenom de olika tidsepokerna som finns i litteraturen. Vi har också tittat på avsnittet i "Hej litteraturen" och sedan diskuterat olika frågor utifrån den specifika tidsperiod och det avsnitt som vi har tittat på under lektionen.
Här kommer några frågor som kan vara bra att fundera över inför provet:
Realismen:
Realismen stod för det vardagliga och realistiska där författarna försökte skildra verkligheten SOM DEN VAR. En del människor var nu rikare men många levde också i fattigdom, och detta skrev författare om.
Kända författare som Charles Dickens skildrade verkligheten i böcker som Oliver Twist och En julsaga.
Politiska ideologier började också spridas såsom: Nationalism, socialism och liberalism. Man kan säga att litteraturen var en viktig del för politiken under realismen.
En annan viktig del av realismen var att fler kvinnor började skriva böcker. Systrarna Bronte och Jane Austen skrev mycket kända verk som Svindlande höjder och Stolthet och fördom och Emma.
Många kvinnor skrev dock under pseudonym (med ett annat namn), dels för att de skulle tas mer på allvar och attt de skulle slippa bli ifrågasatta.
Vad kan det finnas för skäl att inte använda sitt riktiga namn i dagens Sverige? Vad skulle vara förbjudet att skriva om idag? Även om vi har yttrande- och tryckfrihet i Sverige idag; tror ni att det finns något ämne som vore så känsligt att det skulle få en författare att använda pseudonym?
0